Sounds!

Volg ons:

Sitemap Forest Stewardship Council® (FSC®)
FSC®-F000222
Klimaat
Klimaat
Certificering
Certificering
Impact
Impact
Woningbouw
Woningbouw
Grond Weg Waterbouw
GWW
Groensector
Groensector
Vragen
Ambassadeurs

Gecertificeerd tropisch hout is veel goedkoper.

Als je de daadwerkelijke kosten van niet-gecertificeerd hout berekent is FSC-gecertificeerd hout veel goedkoper.

Net als bij vlees, koffie of energie is het goed om naar het hele plaatje te kijken en niet alleen het prijskaartje.  Als je maling hebt aan mens, dier en planeet of welzijn dan is een lage prijs uitgedrukt in geld zo gedaan. Maar wat kost het echt? Wat gebeurt er als je de daadwerkelijke kosten van niet-gecertificeerd berekent.

Laten we voorop stellen dat FSC-gecertificeerd tropisch hout in de praktijk 5% tot 10% duurder kan zijn dan niet-gecertificeerd hout. Niet zo gek, de FSC-bosbeheerder moet veel maatregelen nemen om te komen tot een verantwoorde oogst.

Bij het prijsvergelijking wordt echter geen rekening gehouden met de zogenaamde maatschappelijke kosten. Als gekozen wordt voor niet-gecertificeerd hout kan schade ontstaan voor het klimaat of de biodiversiteit. En wie betaalt die rekening?

De FSC Impacttool, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Delft en EY, geeft inzicht in die kosten. Voorbeeld: de toepassing van FSC-gecertificeerd tropisch hout in een fietsbrug kan leiden tot een meerprijs van het project van 500,- tot 800,- Euro in vergelijking met gebruik van niet-gecertificeerd tropisch hout. Echter, als we het risico voor schade aan klimaat en biodiversiteit meetellen kunnen de kosten voor de keuze van niet-gecertificeerd hout oplopen tot wel 45.000,- Euro. Kosten waar wij met zijn allen, de maatschappij, voor opdraaien.

De échte kosten voor je project berekenen?