Wat gebeurt er eigenlijk in een FSC-gecertificeerd bos?
In een FSC-gecertificeerd bos mogen producten geoogst worden, maar dit gaat nooit ten koste van het bos. FSC heeft daar strenge regels voor opgesteld, die bijvoorbeeld bepalen dat de soortenrijkdom van een bos, de biodiversiteit, gelijk blijft of waar mogelijk toeneemt. De rechten van lokale gemeenschappen worden gerespecteerd en mensen die in een FSC-bos werken doen dat onder goede arbeidsvoorwaarden. Stroperij wordt tegengegaan met anti-stroperijpatrouilles.
De oogst in een FSC-bos wordt van te voren bepaald en goedgekeurd in een beheerplan. Een FSC-bos wordt daarbij opgedeeld in jaarvakken, per jaar mag maar in een vak geoogst worden. Gemiddeld worden daarbij een op de honderd bomen geoogst, bijplanten is dus normaal gesproken niet nodig. Het bos blijft gezond en kan zichzelf herstellen.
Hoe wij handhaven
De controle op naleving van de FSC-regels gebeurt door onafhankelijke certificeerders. Zij controleren jaarlijks of de bosbeheerder zich aan het beheerplan houdt, waarin staat waar in het bos welke bomen worden geoogst. Randvoorwaarde is behoud van biodiversiteit. En het werkt: uit meerdere onderzoeken blijkt dat de soortenrijkdom in FSC-gecertificeerde bossen significant hoger is dan in omringende bossen.
Forest managementDe 10 principes van een FSC-gecertificeerd bos
Ieder FSC-gecertificeerd bos wordt beheerd volgens dezelfde 10 principes.
Lees welke dit zijnHoeveel bos kun je beschermen dankzij je project?
Pas FSC-gecertificeerd tropisch hout toe in een brug, beschoeiing, kozijn of ander project en bereken hoeveel tropisch bos je beschermt dankzij die keuze.
Bereken het