Bedankt Amsterdam
voor het kiezen voor tropisch hout
En jij, bedankt dat je naar het verhaal achter tropisch hout wilt luisteren.
NL Luister nu: Klimaatoptimist Maartje Bregman legt uit.
Het lijkt misschien verrassend, maar hoe meer huizen, tuinen, bruggen, hekken, meubels, steigers, abri’s én boulevards we hier van FSC-gecertificeerd tropisch hout maken, hoe meer tropische bossen we daar kunnen behouden.
EN Listen now: Climate Optimist Maartje Bregman Explains
It may seem surprising, but the more houses, gardens, bridges, fences, furniture, piers, billboars, and boulevards we create here from FSC-certified tropical wood, the more tropical forests we can preserve there.
Gemeente Amsterdam als bosbeschermer
Gemeente Amsterdam is al jarenlang een van de koplopers als het gaat om bossen beschermen door het toepassen van tropisch FSC-gecertificeerd hout. Dat doet ze door in de openbare ruimte en in haar eigen gebouwen FSC-gecertificeerd hout te gebruiken. Zo beschermen ze door de keuze voor tropisch FSC-gecertificeerd hout voor de steiger op de IJboulevard meer dan 190.000m2 tropisch bos in Congo en Brazilië.
Meer weten over het gebruik van tropisch hout, FSC en tropische bossen?
Luister hier wat onderzoeker Joeri Zwerts en Mark Kemna van FSC Nederland hierover te zeggen hebben.
Luister ook: Maartje Bregman in gesprek met onderzoeker Joeri Zwerts
Draagt het gebruik van tropisch hout bij aan de biologische diversiteit?
Luister ook: Maartje Bregman in gesprek met Mark Kemna van FSC-Nederland
Is het gebruik van tropisch hout de oplossing tegen ontbossing?
Campagne Hier hout, daar bos
Deze abri en de audiofragmenten zijn onderdeel van de meerjarige campagne ‘Hier hout, daar bos’. Met deze campagne wil FSC Nederland de bewustwording over ieders impact op het beschermen van de (tropische) bossen onder de aandacht brengen. Met een focus op de professionele gebruikers, zoals gemeenten en waterschappen, architecten, aannemers en hoveniers.
FSC lanceerde als onderdeel van deze campagne dit online kennisplatform (www.hierhoutdaarbos.nl) met daarop de meest gehoorde vragen en overtuigingen rondom tropisch hout, met daarbij behorende feiten en argumenten. FSC wil zo vooral de bewustwording over onze eigen rol in bosbescherming vergroten.
Klik op de verschillende thema’s rechts op deze pagina om jouw kennis over tropisch hout te testen.
“We merken dat er nog te vaak mensen juist om het tropische bos te beschermen liever geen tropisch hout gebruiken. Maar verantwoorde houtoogst is nooit de oorzaak van ontbossing. Met de keuze voor FSC-gecertificeerd (tropisch) hout wordt duurzaam bosbeheer beloond. Hierdoor is er geen financiële noodzaak om het bos om te zetten in grond voor landbouw, zoals sojaplantages, of veeteelt. En dus blijft het bos behouden.” aldus Wyke Smit, directeur van FSC Nederland.