Sounds!

Volg ons:

Sitemap Forest Stewardship Council® (FSC®)
FSC®-F000222
Klimaat
Klimaat
Certificering
Certificering
Impact
Impact
Woningbouw
Woningbouw
Grond Weg Waterbouw
GWW
Groensector
Groensector
Vragen
Ambassadeurs

Wat gebeurt er eigenlijk in een FSC-gecertificeerd bos?

In een FSC-gecertificeerd bos mogen producten geoogst worden, maar dit gaat nooit ten koste van het bos. FSC heeft daar strenge regels voor opgesteld, die bijvoorbeeld bepalen dat de soortenrijkdom van een bos, de biodiversiteit, gelijk blijft of waar mogelijk toeneemt. De rechten van lokale gemeenschappen worden gerespecteerd en mensen die in een FSC-bos werken doen dat onder goede arbeidsvoorwaarden.​ Stroperij wordt tegengegaan met anti-stroperijpatrouilles.

De oogst in een FSC-bos wordt van te voren bepaald en goedgekeurd in een beheerplan. Een FSC-bos wordt daarbij opgedeeld in jaarvakken, per jaar mag maar in een vak geoogst worden. Gemiddeld worden daarbij een op de honderd bomen geoogst, bijplanten is dus normaal gesproken niet nodig. Het bos blijft gezond en kan zichzelf herstellen.​

Hoe wij handhaven

De controle op naleving van de FSC-regels gebeurt door onafhankelijke certificeerders. Zij controleren jaarlijks of de bosbeheerder zich aan het beheerplan houdt, waarin staat waar in het bos welke bomen worden geoogst. Randvoorwaarde is behoud van biodiversiteit. En het werkt: uit meerdere onderzoeken blijkt dat de soortenrijkdom in FSC-gecertificeerde bossen significant hoger is dan in omringende bossen.

Forest management

De 10 principes van een FSC-gecertificeerd bos

Ieder FSC-gecertificeerd bos wordt beheerd volgens dezelfde 10 principes.

Lees welke dit zijn

Hoeveel bos kun je beschermen dankzij je project?

Pas FSC-gecertificeerd tropisch hout toe in een brug, beschoeiing, kozijn of ander project en bereken hoeveel tropisch bos je beschermt dankzij die keuze.

Bereken het