Sounds!

Volg ons:

Sitemap Forest Stewardship Council® (FSC®)
FSC®-F000222
Klimaat
Klimaat
Certificering
Certificering
Impact
Impact
Woningbouw
Woningbouw
Grond Weg Waterbouw
GWW
Groensector
Groensector
Vragen
Ambassadeurs

Is hout uit de tropen traceerbaar of per definitie foute boel?

Een leverancier met een FSC-certificaat toont aan dat ie daadwerkelijk hout levert uit een goed beheerd bos door de FSC-levering te specificeren op zijn factuur.

Dus, wil je in je project FSC-gecertificeerd hout toepassen dan:

  1. kies je een leverancier die FSC-gecertificeerd is. Op search.fsc.org kun je controleren of het bedrijf FSC-gecertificeerd is;
  2. eis je vervolgens dat deze leverancier na levering op de factuur specifiek aangeeft welke producten hij geleverd heeft. Deze factuur is het bewijs!

Die borging is erg belangrijk. De helft van het toegepaste tropisch hout in Nederland is niet FSC-gecertificeerd, de herkomst is discutabel.

Het FSC-systeem zit zo in elkaar dat niet alleen het bos maar ook iedere eigenaar van het hout in de handelsketen FSC-gecertificeerd moet zijn. Dus ook de zagerij, de houthandel, de timmerfabriek en de aannemer. Dat voorkomt dat ander hout, discutabel hout, wordt vermengd met het FSC-hout. Een onafhankelijke certificeerder controleert bij deze gecertificeerde bedrijven of hout dat ze verkopen ook als FSC-hout is ingekocht. Die gecontroleerde keten noemen we ook wel ‘Chain of Custody’.

Kies voor FSC-gecertificeerd hout

Is hout misschien wel het meest milieuvriendelijke materiaal? Ja, maar alleen als de duurzame herkomst gegarandeerd is.

Lees meer

Behoud van bossen

Waarom is kiezen voor gecertificeerd hout zo belangrijk voor het behoud van bossen?

Lees meer